Czekoladowy konkret

Przychodzi czas na sycące dania. Gęste zupy, rozgrzewające jednogarnkowce, ciężkie czekoladowe ciasta. I aromatyczne przyprawy. Brownies z imbirowymi gruszkami to coś w sam raz na jesień.

Składniki:
100 g dobrej gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
100 g masła
75 g cukru pudru + 1 łyżeczka
2 jajka
4 łyżki mąki
sok z małej cytryny
½ łyżeczki mielonego imbiru
3 małe gruszki

1. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, studzimy.

2. Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Masę wlewamy do kwadratowej foremki 21×21 cm, wyłożonej pergaminem.

3. W garnku łączymy sok z cytryny, łyżeczkę cukru pudru i imbir. Podgrzewamy, mieszając, aby syrop był ciepły.

4. Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą z połówek nacinamy i układamy na cieście, lekko dociskając. Smarujemy je ciepłym syropem.

5. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być z wierzchu chrupiące, a w środku wilgotne. Po ostudzeniu można posypać je cukrem pudrem.

 

Udostępnij