Buraczane gnocchi

Tomasz Królikowski
Zdjęcia: Robert Magdziak

Słynne włoskie kluski powstały w ramach trzeciej odsłony kulinarnego cyklu ze studiem CookUp. Za sterami – już tradycyjnie – ojciec i szef kuchni!

Składniki na 4 porcje:
400 g upieczonych ziemniaków w mundurkach

500 g upieczonych buraków
ok. 200 g mąki pszennej
2 jaja
70 g polskiego twardego sera np. Bursztyn
150 g masła
+ dodatki: świeża szałwia, oliwa lub masło, starty parmezan

Buraki i ziemniaki zawijamy w folię – świecącą stroną do środka i pieczemy bardzo wolno w 160 st. przez ok. 1,5 godziny z termoobiegiem. Upieczone buraki ścieramy na drobnych oczkach, ziemniaki przeciskamy przez praskę – muszą mieć konsystencję gęstego purée. Do oddzielnego naczynia przesiewamy mąkę. Dodajemy buraki, jaja i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno starty ser i łączymy masę. Powinna być gęsta i dawać się formować w kuleczki. Z ugniecionego ciasta formujemy wałki i tniemy na jednocentymetrowe kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie. Gotowe gnocchi możemy okrasić lekko podpalanym masłem, płatkami sera, oliwą czy świeżą szałwią.

Tomasz Królikowski – tata Mai i Kuby, doświadczony szef kuchni, doradca i konsultant kulinarny. W CookUp prowadzi warsztaty z kuchni sezonowej: ABC Kaszy, Wytrawne tarty i ABC Gotowania: sosy.